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Bridge Training, Arbitrair, de digitale cursus ‘Leuk, Leuker, Bridge!’ en het beantwoorden van alle mogelijke en soms ook  onmogelijke vragen over bridge, doen we gratis. Omdat we het leuk vinden om service te verlenen. 
Een donatie mag, maar alleen als die slaat op reeds verleende service. Eens per jaar betaal ik daaruit een lunch, middagje bridge en een dinertje met al mijn vaste serviceverleners en een aantal ingelote donateurs. Want de pot moet leeg, winst willen we absoluut niet maken! 

NL76 ABNA 0549 4444 40, tnv Stravers, omschrijving: Bridgepot met je voornaam, zodat ik je een presentje voor je bijdrage kan toemailen.

	Redactie: Ciska Zuur, Margriet Jansze, 
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Siger Seinen, Jan van Die en Rob Stravers
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Even meedenken vanachter de toonbank
In deze aflevering leg ik een paar door mij ontvangen vragen voor van BridgeTraining-ontvangers. Ik nodig je van harte uit met ons mee te denken.

Vraag 1
	West		Noord	Oost		Zuid
1		pas		1		pas
2		pas		3		pas
Waarop west zei: ‘Dan bied ik vier schoppen’, maar hij legde het paskaartje op tafel.
Na 2 seconden merkte west zijn vergissing (concentratie even niet aanwezig?) en zei: ‘Ach wat doe ik nou?’ en verwisselde onmiddellijk het paskaartje met het 4-kaartje. Noord had nog niet geboden.
Hiertegen maakte de tegenpartij bezwaar, de arbiter werd niet geroepen en het te spelen contract werd dus 3.

Stel dat de arbiter aan tafel was geroepen? Welke beslissing had hij moeten nemen? 
a. 3 blijft staan		b. 3 mag 4 worden



Antwoord 1
Vooraf: ik zie één zware overtreding: een zittende speler die voor eigen rechter speelt, en dan ook nog in zijn voordeel! 

Volgens artikel 25A mag een bieding worden hersteld als de wedstrijdleider – en niemand anders (!) – ervan overtuigd is dat die speler op het moment van bieden de gedane bieding (pas) helemaal niet wilde doen. En daar zullen vriend, vijand en wedstrijdleider het over eens zijn. 

Dus natuurlijk antwoord b! Tel daarvoor 2 punten!


Vraag 2
	Wat is de situatie? 

Wij openen een semi manche/ manche forcing met 2.

De antwoorden zijn gerelateerd aan de Blue Club van de Italianen.

				Openaar		Partner (na pas tegenstander)
Dat wil zeggen:		2			2 = geen aas en geen heer
2 = 1 heer
2 = 1 aas of twee heren, etc.

Nu komt na de 2-opening het volgbod van 2. 

Dan schuiven mijn antwoorden op.

			Openaar	Volgbod	Partner
				2	2		pas       = geen aas of heer
							Doublet = 1 heer
2        = 1 aas of 2 heren, etc.

Volgens mij moet de 2-openaar alle antwoorden van zijn partner alerteren.

Maar onlangs vertelde een wedstrijdleider mij dat na de 2-opening en een volgbod van de tegenpartij onze pas (die een aas of heer ontkent) en doublet (dat een heer belooft) niet gealerteerd mogen worden.

Wat zijn de regels?

a. Inderdaad geldt voor dit soort biedingen een alerteerverbod.
b. Onzin, in de eerste biedronde zijn alle biedingen ongeacht de hoogte alerteerplichtig als die geen lengte beloven in de geboden kleur of een extra boodschap bevatten.
c. Onzin, in de eerste biedronde zijn alle biedingen t/m driehoogte alerteerplichtig als die geen lengte beloven in de geboden kleur of een extra boodschap bevatten.





Antwoord 2
a. Inderdaad geldt voor dit soort biedingen een alerteerverbod.
= 0 punten
b. Onzin, in de eerste biedronde zijn alle biedingen ongeacht de hoogte alerteerplichtig als die geen lengte beloven in de geboden kleur of een extra boodschap bevatten.
= 2 punten
c. Onzin, in de eerste biedronde zijn alle biedingen t/m driehoogte alerteerplichtig als die geen lengte beloven in de geboden kleur of een extra boodschap bevatten.
= 1 punt

Volgens de Alerteerregeling moet volgens de Hoofdregel iedere bieding, dus ook een pas en óók een doublet, worden gealerteerd als je kunt vermoeden dat de tegenstanders een andere boodschap verwachten dan is afgesproken. 

Het zou wel heel vreemd zijn als de tegenstanders niet mogen weten, wat de openaar na de pas of het doublet wél weet: géén of één heer. 

Mijn wedervraag aan die wedstrijdleider is dan ook: Welke tekst in de Alerteerregeling verbiedt het alerteren van deze twee boodschappen?

Tot op heden kreeg ik nog geen antwoord; terwijl ik deze vraag vorig jaar augustus beantwoordde…

De alerteerlimiet t/m 3-hoogte geldt inderdaad NIET in de eerste biedronde. En de eerste biedronde begint met het openingsbod!

West		Noord	Oost		Zuid		West gever
pas		pas		pas		3SA
pas		4*		pas		4

4 valt nog in de eerste biedronde en is dus alerteerplichtig. 4 is het eerste bod van de tweede biedronde, daardoor geldt een alerteerverbod!

De reden dat, na de eerste biedronde, voor biedingen boven 3-hoogte een alerteerverbod geldt is ter bescherming van de tegenstanders. Niet altijd worden de slemafspraken goed beheerst. Dan is het voor de biedende partij bijzonder aangenaam als partners alert duidelijk maakt dat de boodschap is begrepen. Ook kan een alert een speler die een bepaalde afspraak even was vergeten gemakkelijk uit zijn slaap halen. 



Vraag 3
	Sinds kort spelen wij klein aanmoedigend en hoog afwijzend.
Dit n.a.v. het verhaal uit 'Bridgers kunnen nog steeds niet bridgen’. 
Het is wel even wennen.

Afgelopen donderdag tijdens het minitoernooi op Step kwam bij spel 8 het volgende voor:

West		Noord	Oost		Zuid (Noord / niemand)
		1*		1SA		pas
3*		pas		3*		pas
3SA		pas		pas		pas

*3: vroeg naar een hoge 5-kaart (Puppet)
*3: ontkende een hoge 5-kaart en beloofde minstens één hoge 4-kaart
 H V 9 7
 B 10 6 5
 H
 A B 8 4
Dummy west				Leider oost
 5 3						 A 6 2
 V 8 2					 A H 9 3
 A V 10 8 7				 8 6 4 2
 V 9 6					 H 10
Mijn zuidhand
 B 10 8 4
 7 4
 9 5 3
 7 5 3 2

Ik koos voor de B-uitkomst; mijn partner speelde 7 bij.
Hoe verder als we een lage kaart als aanmoedigend spelen?

a. Doorgaan met schoppen
b. Stoppen met schoppen
c. Dit dilemma had geen dilemma mogen zijn





Antwoord 3		 H V 9 7
 B 10 6 5
 H
 A B 8 4
Dummy west				Leider oost
 5 3						 A 6 2
 V 8 2					 A H 9 3
 A V 10 8 7				 8 6 4 2
 V 9 6					 H 10
Mijn zuidhand
 B 10 8 4
 7 4
 9 5 3
 7 5 3 2

Ik koos voor de B-uitkomst; mijn partner speelde 7 bij.
Hoe verder als we een lage kaart als aanmoedigend spelen?

a. Doorgaan met schoppen				= 0 punten
b. Stoppen met schoppen				= 0 punten
c. Dit dilemma had geen dilemma mogen zijn	= 2 punten

Een lastig dilemma, vooral omdat je weet dat leider oost minstens een hoge 4-kaart in huis heeft.

Ik kan mij voorstellen dat door jullie nieuwe signaleerafspraak jullie alle energie steken in het geven van het juiste signaal om het je partner zo gemakkelijk mogelijk te maken. 

Maar… het kan veel gemakkelijker. Je belooft met je uitkomst in ieder geval 10. Met die wetenschap loopt je partner geen enkel risico als hij je B overneemt met H en 7 terug speelt! 

Vraag 4
	Even een vraagje:

Noord		Zuid
1SA			2 (Stayman)

NZ hebben de afspraak dat zij ook Stayman doen als ze geen 4-kaart hoog hebben. Dit om te kijken of de SA-bieder iets in de hoge kleuren heeft.
Mijn vraag nu:
Als de tegenpartij vraagt wat 2betekent, is het antwoord ‘Stayman’ dan voldoende? Of moet ook worden verteld dat de 2-bieder geen 4-kaart hoog hoeft te hebben?

a. Alleen Stayman is voldoende.
b. Vraagbod, belooft niet een 4-kaart hoog.
c. Deze extra afspraak moet voor aanvang van elke volgende ronde worden verteld (pre alert).




Antwoord 4
Mijn oorspronkelijke antwoord aan de betreffende vragensteller luidde:

Met 2 vraagt de Staymanner naar één of beide hoge 4-kaarten. Er staat nergens dat die vraag alleen mag worden gesteld als de 2-bieder zelf minstens één 4-kaart heeft. Ik zie geen reden om dat apart te melden, mede omdat ik verwacht dat ook deze 2-bieders in de meeste gevallen zelf wél een 4-kaart zullen hebben.

Maar het vraagstuk is toch lastiger dan ik aanvankelijk dacht. Binnen ons team leefden verschillende voorkeuren.

Tegenover:	Stayman vertelt niets anders dan interesse in de hoge kleuren, dus
is de uitleg ‘Stayman’ voldoende. 

Partners van de 1SA-openaar kunnen 2 ook als tussenbodje gebruiken om te weten of de 1SA-hand iets heeft in de hoge kleuren, óf als het directe 2SA-bijbod een andere betekenis heeft dan 8-9 punten als uitnodiging voor 3SA.

Staat:	Tegenstanders verwachten minstens één hoge 4-kaart bij de 
2-bieder en houden daar rekening mee met hun uitkomst/tegenspel. Als een paar volgens afspraak ook zonder hoge 4-kaart 2 biedt, is dat informatie die de tegenstanders ook moeten weten. 

Waardoor we uiteindelijk kiezen voor antwoord b: Vraagbod, belooft niet een 4-kaart hoog. 

Overigens speelt dit probleem niet op hoger niveau.

Antwoord b is goed voor 2 punten.


Vraag 5
	 H 2

 V 7 6 5 4 3 

Met iets te veel enthousiasme boden we met deze niet echt solide troefkleur 6…

Mijn vraag: is er een kansje dat ik maar één klaverslag verlies. Zo ja, hoe verander ik die kans op één verliesslag in werkelijkheid?

a. Helaas, er is geen verdeling mogelijk waarmee je maar één klaverslag verliest.
b. Er is een verdeling die met hulp van de tegenspelers een kansje geeft op één klaververliesslag.
c. Er is een verdeling waarmee je zelfs tegen de sterkste tegenstanders maar één klaverslag verliest.




Antwoord 5

 H 2
	 A x					 B x x
 V 7 6 5 4 3 


a. Helaas, er is geen verdeling mogelijk waarmee je maar één klaverslag verliest.
= 0 punten

b. Er is een verdeling die met hulp van de tegenspelers een kansje geeft op één klaververliesslag.
= 1 puntje

c. Er is een verdeling waarmee je zelfs tegen de sterkste tegenstanders maar één klaverslag verliest. En dat is: Ax bij west!
= 2 punten

	Speel vanuit zuid 3 naar H.
· Als west duikt, laat je dummy H leggen. 
Wint H die slag, dan staat vast dat A links zit. 
Speel nu 2 en leg in je hand een kleintje. Je moet hopen dat west A inmiddels sec heeft en nu naar beneden knalt. Daarna pak je met V oosts B in zijn kraag.
· Als west meteen A legt, kun je het niet meer verkeerd doen. Daarna vegen H en V de klaverenkruimels op.

Je puntentotaal kan een aanbeveling zijn voor: eerste reserve BridgeService Team!
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